Τα microSTARS επενδύουν σε Ανθρώπινους Πόρους και συμμετέχουν στο HR Forum in Microfinance

Στο τρίτο περιφερειακό φόρουμ της Ένωσης Οργανισμών Μικροχρηματοδοτήσεων με τίτλο «Ανθρώπινοι Πόροι στις Μικροχρηματοδοτήσεις – Σύγχρονες Τάσεις και Προκλήσεις στην περιοχή» συμμετείχε το ΚΕΠΑ, εκπροσωπούμενο από τον κ. Νεοκλή Στάμκο, CFO και Project Manager για τα Κέντρα Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης microSTARS.

 

Η Ένωση Οργανισμών Μικροχρηματοδοτήσεων (Alliance of Microfinance Organizations) σε συνεργασία με την Savings house Moznosti, το Ταμείο FULM και τον φορέα μικροπιστώσεων Horizonti, καθώς και με την υποστήριξη του USAID μέσω του έργου για την Καινοτομία και Ένταξη του Μηχανισμού των Μικροχρηματοδοτήσεων, διοργάνωσαν το 3ο περιφερειακό φόρουμ της Ένωσης Οργανισμών Μικροχρηματοδοτήσεων με τίτλο «Ανθρώπινοι Πόροι στις Μικροχρηματοδοτήσεις – Σύγχρονες Τάσεις και Προκλήσεις στην περιοχή» που πραγματοποιήθηκε στη Struga, το διήμερο 13 και 14 Μαΐου, 2018.

 

Στο πλαίσιο του φόρουμ συμμετείχαν εκπρόσωποι 17 κορυφαίων οργανισμών μικροχρηματοδότησης της περιοχής: MKO Partner, MKO Mikrofin, MKO Mi-Bospo, MKO Sunrise (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), MFI Start και FINCA (Κοσσυφοπέδιο), Agro & Social Fund, Unifin και Fondi Besa (Αλβανία), Altermodus και Montecredit (Μαυροβούνιο), Agroinvest (Σερβία), Savings House Moznosti, FULM Savings House, Microcredit Foundation Horizonti (FYROM), ΚΕΠΑ microSTARS (Ελλάδα).

 

Μέσα από αυτή την διοργάνωση, δημιουργήθηκε ένα περιφερειακό δίκτυο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των στελεχών από τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και ανταλλάχθηκαν θετικές και αρνητικές εμπειρίες που οδήγησαν σε συμπεράσματα και λύσεις για πιο επιτυχημένους μηχανισμούς, με σκοπό την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας των μικροχρηματοδοτήσεων.

 

Οι εργασίες του συνεδρίου καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όλες οι χώρες της περιοχής αντιμετωπίζουν παρόμοιες ή / και ίδιες προκλήσεις και ότι οι διαφορετικές πρακτικές και λύσεις που εφαρμόζονται, θα πρέπει να μοιράζονται σε τακτική βάση, προκειμένου να επιτευχθεί βελτιστοποίηση και αξιοποίηση πόρων, καθώς και εξοικονόμηση χρόνου και οικονομικών μέσων. Τα κυριότερα σημεία στα οποία δόθηκε βαρύτητα:
– Προκλήσεις ως προς την διαδικασία πρόσληψης και επιλογής, ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης στην αγορά εργασίας, τρέχουσες τάσεις μετανάστευσης κυρίως των νέων, ιδιαιτερότητες του εκπαιδευτικού συστήματος κάθε χώρας και των επιπτώσεών τους στις πολιτικές και προσεγγίσεις για την απασχόληση.
– Προκλήσεις ως προς τη διατήρηση στελεχών με ποιοτικά χαρακτηριστικά και δεξιότητες, πιθανές μορφές κινήτρων, πρόσθετη δια βίου εκπαίδευση, ενίσχυση της ομαδικής συνεργασίας και ανάπτυξη αφοσιωμένων στελεχών.

 

Με την ολοκλήρωση του θεματικού αυτού φόρουμ, ενεργοποιήθηκε η διαδικασία δημιουργίας μιας περιφερειακής πλατφόρμας για οργανισμούς μικροχρηματοδότησης υπό την αιγίδα της Ένωσης Οργανισμών Μικροχρηματοδοτήσεων, που αποτελεί και έναν από τους στόχους του έργου για την Καινοτομία και Ένταξη του Μηχανισμού των Μικροχρηματοδοτήσεων του USAID.