Τα Κέντρα Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης microSTARS ταξιδεύουν με προορισμό το 20ο ετήσιο συνέδριο του Microfinance Centre (MFC) στο Σεράγεβο, 23 – 26 Μαϊου 2017

Στο 20ο ετήσιο συνέδριο με τίτλο “Horizon 2037: Fair Finance for All” που διοργανώνει το Κέντρο Μικροπιστώσεων, Microfinance Centre (MFC) θα βρεθεί ο Project Manager του Κέντρου Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), κ. Νεοκλής Στάμκος, ως προσκεκλημένος ομιλητής του MFC, του φορέα που προάγει εδώ και 20 χρόνια τον θεσμό των μικροπιστώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενισχύοντας την πρόσβαση σε πόρους και χρηματοδότηση και βοηθώντας σε θέματα δικτύωσης.

 

Το MFC αριθμεί περί τα 103 μέλη – ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων, κοινωνικούς επενδυτές, οργανισμούς υποστήριξης και δίκτυα χωρών, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στρατηγικός συνεργάτης του. Παράλληλα, συνεργάζεται με την International Finance Corporation, την ΕΤΑΑ, την ΕΤΕπ, το ΕΤΕ και πολλούς άλλους φορείς και οργανισμούς.
Στο πλαίσιο εορτασμού της 20ης επετείου από την ίδρυση των πρώτων Ιδρυμάτων Μικροχρηματοδότησης (MFIs) στη Βοσνία, η οποία φέρεται ως η πιο δυναμική χώρα στον τομέα των ευρωπαϊκών μικροπιστώσεων, το MFC διοργανώνει το φετινό της συνέδριο στο Σεράγεβο, έχοντας σχεδιάσει ένα μοναδικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και ομιλιών με διάσημους στοχαστές, ειδικούς και εκλεκτούς επισκέπτες που είχαν συμβάλει με την ενεργό συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του τομέα στη δεκαετία του 1990.
Μεταξύ άλλων, θέματα που θα συζητηθούν αφορούν σε ζητήματα τεχνολογίας και πώς αυτή διαταράσσει την παραδοσιακή τραπεζική και τα θεμέλια των σημερινών κοινωνικών μας δομών, τις συνέπειες της ψηφιακής επανάστασης και τον τρόπο με τον οποίο τα ιδρύματα μικροχρηματοδότησης μπορούν να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους αποτελεσματικά, τον ρόλο (εάν υπάρχει) για την κοινωνικά προσανατολισμένη μικροχρηματοδότηση, και πολλά άλλα, τα οποία δύναται να θέσουν τις βάσεις για τα μελλοντικά βήματα των επαγγελματιών από τον τομέα των μικροπιστώσεων.
Συγκεκριμένα, η συμμετοχή του κ. Στάμκου, ως εκπροσώπου του ΚΕΠΑ, του φορέα που έλαβε την πρωτοβουλία για την προώθηση του θεσμού των μικροπιστώσεων στη χώρα μας, σε δύο θεματικά εργαστήρια (workshops) του εν λόγω συνεδρίου, σηματοδοτεί τη δυναμική των μικροπιστώσεων στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την προοπτική ανάπτυξης των Κέντρων Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης microSTARS.
Το μεν πρώτο workshop έχει ως τίτλο “New markets and market segments for microfinance: frontier countries & EU” και πραγματεύεται την ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση για υπηρεσίες μικροπιστώσεων σε πολλές χώρες που δεν μπορούν να καλύψουν ακόμη αυτή την ανάγκη, παρόλο που ο θεσμός των μικροχρηματοδοτήσεων υφίσταται περισσότερο από δύο δεκαετίες παγκοσμίως. Οι ομιλητές του συγκεκριμένου panel θα εστιάσουν στις διαφορετικές ευκαιρίες και τρόπους προσέγγισης, προκειμένου να καλύψουν το «κενό» που παρουσιάζεται σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, το Κιργιστάν, και η Ρωσία.
Το δεύτερο workshop με τίτλο “Understanding what it takes for an MFI to go digital” έρχεται να επιβεβαιώσει τις σύγχρονες τάσεις της ψηφιακής επανάστασης και εστιάζει στα οφέλη που μπορεί να έχει ένας φορέας Μικροπιστώσεων από την υιοθέτηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών. Οι ομιλητές του εν λόγω panel θα μοιραστούν με τους συμμετέχοντες την εμπειρία τους από τη δική τους μετάβαση στην ψηφιακή εποχή σε χώρες όπως η Κροατία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, και οι ΗΠΑ.

 

 

Πρόγραμμα 20ου Ετήσιου Συνεδρίου Microfinance Centre #MFC2017