Οι μικροπιστώσεις “φιλικές” προς το γυναικείο επιχειρείν

Την 3η Εβδομάδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, 26 – 30 Νοεμβρίου 2018, υποστήριξαν τα Κέντρα Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης microSTARS και το ΚΕΠΑ , θέτοντας υπό την αιγίδα τους μία πολύ-επίπεδη διοργάνωση, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος ΣΕΓΕ.

 

Κατά τη διάρκεια του πενθήμερου Forum, πραγματοποιήθηκαν εξειδικευμένα θεματικά εργαστήρια, Β2Β συναντήσεις, παρουσιάσεις επιχειρηματικών ιδεών και εγχειρημάτων σε “Business Angels” (επιχειρηματικούς αγγέλους), συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, καθώς και παρουσιάσεις και ομιλίες ανοιχτές προς το κοινό, μεταξύ αυτών και η Ενότητα με θέμα τα εργαλεία και τους φορείς της αυτοδιοίκησης που υποστηρίζουν γυναίκες στο επιχειρείν.

 

Στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα, προσκεκλημένη ομιλήτρια του πρώτου πάνελ, ήταν η Υπεύθυνη Πιστώσεων των Κέντρων microSTARS, κα. Βασιλική Παρασκευά, η οποία έκανε γνωστές τις μικροπιστώσεις στο γυναικοκρατούμενο κοινό της συζήτησης, ως μία εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης και ένα από τα πλέον «φιλικά» προς τις γυναίκες επιχειρηματίες, υποστηρικτικά εργαλεία, για την περαιτέρω ανάπτυξη μίας επιχείρησης. Αναφερόμενη δε στα αποτελέσματα των τελευταίων δύο ετών, σημείωσε ότι ένα 20% των αιτήσεων για μικροδάνεια, προήλθε από γυναίκες επιχειρηματίες, και περισσότερο από το 50% των συμμετεχόντων σε υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης ήταν γυναίκες.

 

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση της κας. Λίνας Τσαλταμπάση, Προέδρου του ΣΕΓΕ, σε συνέντευξή της στο portal thesstoday.gr, υπογραμμίζοντας ότι το κεφάλαιο κυρίως, είναι αυτό που προβληματίζει τις γυναίκες και τις αποτρέπει από το να υλοποιήσουν μια επιχειρηματική τους ιδέα.

 

Στόχος της 3ης Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας ήταν η ανάπτυξη ενός φόρουμ αλληλεπίδρασης μεταξύ φορέων λήψης αποφάσεων (κυβερνήσεις, υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες), εμπειρογνωμόνων (πανεπιστήμια, κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, κέντρα μεταφοράς τεχνολογίας, κέντρα εκκίνησης) και επαγγελματιών (ΜΜΕ, εκκολαπτήρια επιχειρήσεων και οργανισμούς υποστήριξης των επιχειρήσεων) από όλο τον κόσμο, προκειμένου να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις δυνατότητες προώθησης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, σε τοπικό και διεθνές ανταγωνιστικό επίπεδο. Η επόμενη διοργάνωση προγραμματίζεται από τον ΣΕΓΕ εντός του 2020.