Η επόμενη μέρα για τις μικροχρηματοδοτήσεις στην ραδιοφωνική εκπομπή “Money2”

Οι τοποθετήσεις του κ. Νεοκλή Στάμκου, Project Manager και CFO του ΚΕΠΑ, για την επόμενη μέρα των μικροπιστώσεων και το μεταβατικό στάδιο μεταξύ του πρόσφατου νομοσχεδίου και τις διαδικασίες για την αδειοδότηση των δυνητικών φορέων μικροχρηματοδοτήσεων, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και συγκεκριμένα στην ραδιοφωνική εκπομπή “Money2” που επιμελείται και παρουσιάζει η δημοσιογράφος, κα. Αλεξάνδρα Γούτα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στάμκος αναφέρει στη συζήτηση με την κα. Γούτα, ότι στις 3 Οκτωβρίου 2020, δημοσιεύτηκε η πολυαναμενόμενη πράξη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για την αδειοδότηση των φορέων μικροχρηματοδήσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι το επόμενο τρίμηνο θα υπάρχουν οι πρώτες άδειες, με προοπτική οι εκταμιεύσεις μικροδανείων να αρχίσουν τον Μάρτιο του 2021. Μάλιστα, ενώ αρχικά ο σχεδιασμός ήταν για μικροδάνεια ύψους έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες_εγγυήσεις, το όριο -που για την περίοδο της πανδημίας διπλασιάστηκε στην Ευρώπη- δεν αποκλείεται να ανέβει έως και τα 35.000 ευρώ.

Η ελληνική αγορά τα περιμένει εναγωνίως εδώ και καιρό. Ιδίως οι μικρές επιχειρήσεις, που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια. Όπως υπολόγισε η Ευρωπαϊκή Έπιτροπή σε πρόσφατη μελέτη της (2019), το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2021-2027) ειδικά για την Ελλάδα ανέρχεται σε 670 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτά είναι τα χρήματα που λείπουν από την αγορά, ενώ η αγορά τα ζητάει. Κι ο υπολογισμός αυτός έγινε προ πανδημίας, άρα πρόκειται για ένα νούμερο που σίγουρα έχει διογκωθεί μέχρι σήμερα.

Η συνέντευξη είναι διαθέσιμη εδώ.