Η δυναμική των μικροπιστώσεων για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Τις “νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες με οδηγό της μικροπιστώσεις”, ανέλυσε ο Project Manager και στέλεχος του ΚΕΠΑ, Νεοκλής Στάμκος στην εκδήλωση με θέμα “Ανάπτυξη και Χρηματοδοτικά Εργαλεία στην εποχή της κρίσης» που διοργάνωσε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης –Νέοι Ορίζοντες, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή πλήθους επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών.

 

Ο κ. Στάμκος, παρουσίασε την πρωτοβουλία του ΚΕΠΑ που αφορά στα Κέντρα Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης “microSTARS” Όπως, μεταξύ άλλων, σημείωσε, “…το ΚΕΠΑ έχει καταξιωθεί ως μία δυναμική περιφερειακή δομή που προάγει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ενώ παρέχει άμεσα τις υπηρεσίες της, με απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Ταυτόχρονα, αποτελεί σημείο αναφοράς για τις επιχειρήσεις, σε θέματα αναπτυξιακών δράσεων, καθώς και σε θέματα έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης για ευκαιρίες χρηματοδότησης εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων”.
Αναφερόμενος ειδικά στη δράση microSTARS, ο κ. Στάμκος υπογράμμισε πως στόχο έχει να υποστηρίξει τις πολύ μικρές (έως 10 άτομα) και τις μικρές (έως 50 άτομα) επιχειρήσεις που εδρεύουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και σε πόλεις όμορων νομών, και να διευκολύνει την ίδρυση και ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων-start ups, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της παραγωγικότητας, της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς τους. Για τον σκοπό αυτό, όπως είπε, έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο δομές στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς, μέσω των οποίων παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης όπως η συμβουλευτική υποστήριξη μικρών & πολύ μικρών επιχειρήσεων, ανέργων ή νέων που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, ενώ χορηγούνται μικροδάνεια σε υφιστάμενες (οι οποίες λειτουργούν τουλάχιστον 5-6 μήνες) επιχειρήσεις μεταποιητικές, εμπορικές, παραγωγικές, υπηρεσιών – με εξαίρεση αυτές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης. Τα ποσά που χορηγούνται (χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις) κυμαίνονται από 1.000 έως 25.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής από 3 έως 5 έτη και επιτόκιο από 6%.

 

Διακεκριμένοι ομιλητές κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις σε συγκεκριμένα κρίσιμα για το ελληνικό «επιχειρείν» ερωτήματα, όπως: Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία βρίσκονται σήμερα στην υπηρεσία της επιχειρηματικότητας; Τι είναι οι μικροπιστώσεις και τα Κέντρα Υπηρεσιών Ανάπτυξης microSTARs; Με ποιον τρόπο η συμμετοχή σε εκθέσεις συμβάλλει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων; Ποιες είναι οι λύσεις τις οποίες προσφέρει ο τραπεζικός τομέας για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών;

 

Ακολουθεί το πλήρες Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΣΕΘ- Νέοι Ορίζοντες με τις σχετικές τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, των εκλεκτών ομιλητών και εκπροσώπων από πλευράς φορέων και χορηγών της εκδήλωσης.