Εργαλείο τόνωσης της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων οι μικροπιστώσεις

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για το «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Οικονομικών, την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020.

Οι μικροπιστώσεις όπως αλλιώς ονομάζονται, συγκαταλέγονται μεταξύ των “εργαλείων” τόνωσης της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, και παρουσιάζονται αναλυτικά στην Εφημερίδα Μακεδονία, από τη δημοσιογράφο κα. Σοφία Χριστοφορίδου, στην οποία μίλησε ο κ. Νεοκλής Στάμκος, microSTARS Project Manager, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

” …Πρόκειται για το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τη χρηματοδότηση με μικρά ποσά, έως 25.000 ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα πλην τραπεζών. Απευθύνεται σε μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και δεν χρειάζονται ένα μεγάλο ποσό για να αναπτύξουν την επιχείρησή τους. Για να φτάσουμε στο στάδιο οι επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν αυτά τα μικρά ποσά, θα περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες, ή και περισσότερο. Θα πρέπει πρώτα να ιδρυθούν οι μη τραπεζικοί πιστωτικοί οργανισμοί, με βάση τα κριτήρια που θα θέσει η Τράπεζα της Ελλάδας και να αντλήσουν στη συνέχεια τα κεφάλαια, από funds, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και ιδρύματα. Ένας από τους οργανισμούς που θα διεκδικήσει άδεια λειτουργίας είναι το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το σημαντικό, σύμφωνα με τον Νεοκλή Στάμκο, project manager του προγράμματος του ΚΕΠΑ για τις μικροπιστώσεις (microSTARS) είναι ότι τα ποσά αυτά θα δίνονται χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις, αλλά με έναν εγγυητή – φυσικό πρόσωπο…”

Το πλήρες άρθρο είναι διαθέσιμο εδώ.

Πηγή φωτογραφικού υλικού: Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, makthes.gr