Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η πολύ-επίπεδη εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΕΠΑ, μέσω των Κέντρων Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης microSTARS, σε συνεργασία με την ΔΕΘ HELEXPO A.E., στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μικροπιστώσεων, την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017, στο Συνεδριακό Κέντρο “Νικόλαος Γερμανός”.
Σκοπός της φετινής εκδήλωσης με κεντρικό μήνυμα “Fair Finance for All, Ισότιμη Πρόσβαση σε Πηγές Χρηματοδότησης” – σε αντίθεση με την περσινή διοργάνωση που επικεντρώθηκε στην ευαισθητοποίηση και γενικότερη ενημέρωση του κοινού για την έννοια και τον θεσμό των Μικροπιστώσεων στην Ελλάδα – ήταν η ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας των μικροχρηματοδοτήσεων, αναφορικά στην στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και των κοινωνικά ευπαθών ομάδων, καθώς οι μικροπιστώσεις αποτελούν «εργαλείο», το οποίο δύναται να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, απευθύνεται δε σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικού κοινού, όπως μικροί επιχειρηματίες (αυτοαπασχολούμενοι έως και μικρομεσαίες επιχειρήσεις), κοινωνικές επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), νεοϊδρυθείσες (startups), καθώς και επιχειρηματίες προερχόμενοι από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (νέοι άνεργοι, άνεργοι άνω των 50 ετών, μετανάστες, γυναίκες μονογονεϊκών οικογενειών).
Τα τρία παράλληλα θεματικά εργαστήρια (workshops) με τα οποία ξεκίνησε η εκδήλωση, συγκέντρωσαν κοινό το οποίο επιζητούσε λύσεις σε ζητήματα όπως η ανάπτυξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, η διαφοροποίηση μίας νεοϊδρυθείσας (startup) επιχείρησης με βάση τη διαμόρφωση του επιχειρηματικού της μοντέλου, καθώς και η επιχειρηματική επανεκκίνηση ανθρώπων μίας ώριμης παραγωγικής ηλικίας.
Συγκεκριμένα, στο Α’ Θεματικό Εργαστήριο υπό τον τίτλο «Κοινωνικός Επιχειρηματίας, Να τολμήσω;», το οποίο συντόνισε η κα. Φωτεινή Γιολτζίδου, δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού της ΕΡΤ3, μέσα από παρουσιάσεις και παραδείγματα καλής πρακτικής Κοιν.Σ.Επ. της Κεντρικής Μακεδονίας, προδιαγράφηκε θετική η ανάπτυξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Λεκάκης Πέτρος, τονίζοντας τη σημασία της επιχειρηματικότητας και δη της κοινωνικής, για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Η κοινωνική οικονομία, όπως ανέφερε δεν είναι κάτι καινούργιο για τον κόσμο και πολλές χώρες έχουν ήδη επενδύσει στην ανάπτυξη της, γεγονός που θα πρέπει να παρακινήσει και τη κοινωνία της πόλης μας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας.
Η κα. Δέσποινα Καμπουρίδου, European Projects Expert από το ΚΕΠΑ, παρουσίασε την έννοια της κοινωνικής επιχείρησης υπό το πρίσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέροντας τις επικρατούσες τάσεις και προοπτικές του κλάδου της κοινωνικής οικονομίας. Εν συνεχεία, η κα. Πόπη Σουρμαϊδου, Μέλος Δ.Σ., ΔΙΚΤΥΟ Κοιν.Σ.Επ. Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. «Σπείρα Γης», αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της κοινωνικής επιχείρησης σύμφωνα με το Eλληνικό θεσμικό πλαίσιο, αλλά και στα εμπόδια που συναντούν σήμερα οι κοινωνικές επιχειρήσεις, μειώνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης τους.
Μία πιο αισιόδοξη νότα, έδωσε ο κ. Κωνσταντίνος Κατραντζής, Πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. Life-Events, μιλώντας για την έννοια του κοινωνικού επιχειρηματία μέσα από παραδείγματα της δικής του δράσης και εμπειρίας. Κατέληξε επισημαίνοντας ότι, παρά τις δυσκολίες του κλάδου, η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι μια μορφή επιχειρηματικότητας την οποία αξίζει να τολμήσουμε.
Κλείνοντας, ο κ. Στέφανος Καμπέρης και η κα. Ηρώ Κοβλακίδου, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Εθελοντών Κιλκίς omnes, παρουσίασαν τη δράση του Συλλόγου στο Κιλκίς και το παράδειγμα του project “emigrow”, το οποίο εμπνεύστηκαν μέσα από τη δραστηριοποίηση τους με το προσφυγικό ζήτημα που παρουσιάστηκε το 2016 στην περιοχή, και πώς μετά από αυτή την πρωτοποριακή ιδέα, σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα του Συλλόγου, με δράσεις παραγωγής και τυποποίησης τοπικών προϊόντων, με σκοπό την διάθεση τους στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Μέσα από το Β’ Θεματικό Εργαστήριο υπό τον τίτλο “Δόμησε το Επιχειρηματικό σου Μοντέλο με Καμβά και LEGO”, οι συμμετέχοντες, στη πλειοψηφία τους νέοι και εν δυνάμει επιχειρηματίες, είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τόσο τις ενδοεπιχειρησιακές διαδικασίες, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης, να οπτικοποιήσουν τις ιδέες τους με την χρήση των LEGO, κυρίως όμως να δημιουργήσουν μία καλύτερη πρόταση αξίας μέσω μίας καινοτόμου αρχιτεκτονικής στον σχεδιασμό των υπηρεσιών τους, ήτοι το εργαλείο «Επιχειρηματικό Μοντέλο Καμβά». Το Workshop συντόνισαν και υλοποίησαν, η κα. Αγνή Παγούνη, Υπεύθυνη του Γραφείου microSTARS στην Θεσσαλονίκη από το ΚΕΠΑ, σε συνεργασία με τον κ. Βασίλη Γκογκίδη, Gamification Expert της Gamification Plus Ltd, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στα χαρακτηριστικά εκείνα που θα μπορούσαν να καταστήσουν ένα επιχειρηματικό μοντέλο «ελκυστικό» για την αγορά στην οποία απευθύνεται, και με ποιον τρόπο δύναται να συνδυαστεί η χρήση του με τα γνωστά σε όλους μας LEGO.
Το Γ’ Θεματικό Εργαστήριο υπό τον τίτλο «Νέος Επιχειρηματίας …ετών 50» είχε βιωματικό χαρακτήρα με σκοπό να ενισχυθεί η απόφαση και το κίνητρο για τους συμμετέχοντες ως προς το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση της ζωής τους που η έναρξη ή και η διατήρηση μίας επιχείρησης προκαλεί άγχος και φόβο. Το Workshop συντόνισαν και υλοποίησαν, ο κ. Δημήτρης Κατσαρέλλος, Υπεύθυνος του Γραφείου microSTARS στο Κιλκίς από το ΚΕΠΑ, σε συνεργασία με τους Συμβούλους Ψυχικής Υγείας της “Self Growth”, κ.κ. Αλέξανδρο Σιδερίδη και Αναστάσιο Λάμπρο.
Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις δικτύωσης υπό τον τίτλο “Business Speed Dating”, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μεταξύ τους για 5 μόλις λεπτά, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο μίας μεταξύ τους μελλοντικής επιχειρηματικής συνεργασίας.
Με την ολοκλήρωση των παράλληλων δράσεων, την κεντρική ενότητα της εκδήλωσης «άνοιξε» ο Πρόεδρος του ΚΕΠΑ, κ. Θωμάς – Φωκίων Αλγιανάκογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες και πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει τα τελευταία πέντε χρόνια το ΚΕΠΑ λαμβάνοντας τεχνογνωσία μέσω της ΕΕ για την ίδρυση του πρώτου μη τραπεζικού φορέα παροχής μικροπιστώσεων, συνδυαζόμενο με Υπηρεσίες Επιχειρηματικής Υποστήριξης (Business Development Services – BDS) προς τους δανειολήπτες. Χαρακτηριστικά δήλωσε πώς ήρθε η ώρα να γίνουν πράξη, όλα όσα έχουν τεθεί επί χάρτου και σχεδίου, ώστε με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, να μπορέσουμε οι ίδιοι να υποστηρίξουμε όχι μόνον υφιστάμενες επιχειρήσεις, αλλά και αποκλεισμένες κοινωνικά ομάδες, όπως ανέργους, νέους αγρότες, μετανάστες, ακόμη και επιχειρήσεις που είναι καταγεγραμμένες στις λίστες της «Τειρεσίας».
Την εκδήλωση χαιρέτισε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, κα. Άννα Αγγελίδου Πολυχρονιάδου, η οποία τόνισε ότι στην πόλη της Θεσσαλονίκης υπάρχουν ευκαιρίες για επιχειρηματική και οικονομική ανάπτυξη, εκφράζοντας ταυτόχρονα την θετική προαίρεση από πλευράς του Δήμου για ισχυρές συνέργειες με το ΚΕΠΑ στο άμεσο μέλλον.
Εν συνεχεία, ο κ. Δημήτρης Σιαμάγκας, Διευθυντής Καταστήματος Καλαμαριάς από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, με τον χαιρετισμό του εκπροσώπησε τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της τράπεζας, κ. Νικόλαο Μυρτάκη, διαβιβάζοντας την αμοιβαία εκτίμηση για μία ιδιαιτέρως εποικοδομητική συνεργασία με το ΚΕΠΑ και τα Κέντρα microSTARS, η οποία προδιαγράφεται με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε η κα. Ευδοκία Μιχαηλίδου, από την Ειδική Γραμματεία ΚΑΛΟ Δ/νσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στο Τμήμα Πολιτικών, Παρακολούθησης και Ελέγχου Φορέων ΚΑΛΟ, του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη του Οικοσυστήματος ΚΑΛΟ. Συγκεκριμένα ανέφερε, η ανάπτυξη της ΚΑΛΟ αποτελεί πολιτική προτεραιότητα, καθώς η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι αποτελεί προνομιακό φορέα παραγωγικής ανασυγκρότησης, κινητοποιεί και αξιοποιεί κοινωνικές δυνάμεις σε μια δημιουργική προοπτική, διακρίνεται από σταθερότητα, διαχρονικότητα και μεγάλη ανθεκτικότητα σε εξωτερικές κρίσεις, συγκροτεί οικονομικά περιβάλλοντα που επιφέρουν πολλαπλά οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους και, τέλος, επιτρέπει και προϋποθέτει τον δημοκρατικό και συμμετοχικό σχεδιασμό της συνολικής οικονομίας, ως οικονομίας των κοινωνικών αναγκών.
Λαμβάνοντας υπόψη την ανάλυση που προκύπτει από τα στοιχεία Μητρώου Κ.ΑΛ.Ο., καθώς και την χαρτογράφηση του πεδίου, καταρτίστηκε το «Σχέδιο Δράσης για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος της Κ.ΑΛ.Ο. 2017-2023» που χρηματοδοτείται κυρίως από το ΕΣΠΑ με τουλάχιστον 161 εκ. € και περιλαμβάνει συνοπτικά δράσεις όπως, Κέντρα υποστήριξης φορέων ΚΑΛΟ, Δράσεις χρηματοδότησης και Χρηματοδοτικά Εργαλεία όπως οι Μικροπιστώσεις για τους φορείς ΚΑΛΟ, καθώς και δράσεις στο πλαίσιο τεχνικής βοήθειας από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αναλυτικά για τις μικροπιστώσεις και την ισότιμη πρόσβαση σε αυτές, μίλησε ο κ. Νεοκλής Στάμκος, Project Manager του Έργου microSTARS και CFO του ΚΕΠΑ, ο οποίος παρουσίασε τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των Κέντρων Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης microSTARS καθώς και στα επόμενα τους βήματα, ενώ αναφέρθηκε στους όρους και προϋποθέσεις για μία μικροχρηματοδότηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, επεσήμανε την καινοτομία που εισήγαγε το έργο microSTARS, με τη δημιουργία της πρώτης για τα ελληνικά δεδομένα, πλατφόρμας για την online υποβολή αίτησης δανείου από τις αρχές του τρέχοντος έτους, με το ενδιαφέρον των e-αιτούντων να μεταφράζεται σε μία ηλεκτρονική υποβολή αίτησης μικροδανείου ανά ημέρα το τελευταίο δίμηνο.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος κατεύθυνε ερωτήσεις και απαντήσεις αντίστοιχα από και προς ομιλητές και συμμετέχοντες, ενώ προλόγισε την τελευταία ενότητα της εκδήλωσης υπό τον τίτλο «Ιστορίες Αποτυχίας… η συνταγή για τον δρόμο προς την Επιτυχία!», οι οποίες αποτυπώθηκαν στην αγγλική γλώσσα ως #FuckUpNights και την επιμέλεια των οποίων είχε η δράση “Mindspace”.
Για πρώτη φορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, τα Κέντρα Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης microSTARS, υποδέχθηκαν τα “FuckUpNights” που με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία έχουν πραγματοποιηθεί σε Αθήνα και Πάτρα. Το Σεπτέμβριο του 2012 ξεκίνησε από το Μεξικό μια παγκόσμια κίνηση με στόχο την ανάδειξη ιστοριών επαγγελματικής αποτυχίας. Από τότε, σε πάνω από 250 πόλεις 80 χωρών σε όλο τον κόσμο, δεκάδες επιχειρηματίες έχουν μιλήσει δημόσια για τις ιστορίες αποτυχίας τους και χιλιάδες νέοι (και μη…) επιχειρηματίες έχουν εμπνευστεί από αυτές τις δημόσιες “εξομολογήσεις” αποτυχίας, που τους άνοιξαν τον δρόμο για την επιτυχία!
Τι έμαθαν από τις αποτυχίες τους και πώς επηρεάστηκαν οι επιχειρηματικές τους ιδέες από τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, μετέφεραν στο νεανικό κοινό οι κ.κ. Λευτέρης Παπαγεωργίου, CEO της ENTRANET, Γιώργος Θρασκιάς, δημιουργός της εφαρμογής “bubbllz”, και Μενέλαος Πρόκος, Εκπαιδευτής Αυτοσχεδιασμού “Improvibe”. Τι θα έκαναν διαφορετικά αν γύριζαν τον χρόνο πίσω, παρουσίασε παραστατικά η ομάδα αυτοσχεδιασμού “Improvibe” για κάθε “fuckupper” ξεχωριστά, ενώ στο τέλος προέτρεψαν το κοινό να συμμετέχει σε μία βιωματική εμπειρία, με σκοπό τη διαχείριση κρίσεων και αντιμετώπιση αντίξοων συνθηκών.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρίες Άλη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης και delivery.gr, ενώ Χορηγοί Επικοινωνίας το Ράδιο Θεσσαλονίκη και η Εφημερίδα THESSNEWS, καθώς και η ΕΡΤ3 συνέβαλλε με την επικοινωνιακή της υποστήριξη.