Η πρωτοβουλία microSTARS έδωσε το «παρών» στο 20ο ετήσιο συνέδριο του MFC με τίτλο “Horizon 2037: Fair Finance for All” και διοργανώθηκε από το Κέντρο Mικροχρηματοδοτήσεων (MFC) από τις 24 έως τις 26 Μαΐου 2017 στο Σεράγεβο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Στο πλαίσιο εορτασμού της 20ης επετείου από την ίδρυση των πρώτων Ιδρυμάτων Μικροχρηματοδότησης (MFIs) στη Βοσνία, η οποία φέρεται ως η πιο δυναμική χώρα στον τομέα των ευρωπαϊκών μικροπιστώσεων, το Microfinance Centre (MFC) διοργάνωσε το φετινό της συνέδριο στο Σεράγεβο, και φιλοξένησε ένα μοναδικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και ομιλιών με διάσημους στοχαστές, εμπειρογνώμονες και εκλεκτούς επισκέπτες που είχαν συμβάλει με την ενεργό συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του τομέα στη δεκαετία του 1990.
Μεταξύ άλλων, τα ζητήματα που συζητήθηκαν αφορούσαν σε θέματα τεχνολογίας και πώς αυτή διαταράσσει την παραδοσιακή τραπεζική και τα θεμέλια των σημερινών κοινωνικών μας δομών, τις συνέπειες της ψηφιακής επανάστασης και τον τρόπο με τον οποίο τα ιδρύματα μικροχρηματοδότησης μπορούν να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους αποτελεσματικά, τον ρόλο (εάν υπάρχει) για την κοινωνικά προσανατολισμένη μικροχρηματοδότηση, και πολλά άλλα, τα οποία δύναται να θέσουν τις βάσεις για τα μελλοντικά βήματα των επαγγελματιών από τον τομέα των μικροπιστώσεων.
Για την προοπτική των μικροπιστώσεων στην Ελλάδα και τις «ψηφιακές» δράσεις των Κέντρων Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης microSTARS, μίλησε ο κ. Νεοκλής Στάμκος, Οικονομικός Διευθυντής και Διευθυντής του Τμήματος Μικροπιστώσεων στο Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), ο οποίος συμμετείχε σε δύο θεματικά εργαστήρια αυτού του συνεδρίου.
Το πρώτο workshop με τίτλο “New markets and market segments for microfinance: frontier countries & EU” πραγματευόταν την ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση για υπηρεσίες μικροπιστώσεων σε πολλές χώρες που δεν μπορούν να καλύψουν ακόμη αυτή την ανάγκη, παρόλο που ο θεσμός των μικροχρηματοδοτήσεων υφίσταται περισσότερο από δύο δεκαετίες παγκοσμίως. Οι ομιλητές του συγκεκριμένου panel εστίασαν στις διαφορετικές ευκαιρίες και τρόπους προσέγγισης, προκειμένου να καλύψουν το «κενό» που παρουσιάζεται σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, το Κιργιστάν, και η Ρωσία.
Το δεύτερο workshop με τίτλο “Understanding what it takes for an MFI to go digital” επιβεβαίωσε τις σύγχρονες τάσεις της ψηφιακής επανάστασης, εστιάζοντας στα οφέλη που μπορεί να έχει ένας φορέας Μικροπιστώσεων από την υιοθέτηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών, καθιστώντας τον πιο αποτελεσματικό, με μειωμένα λειτουργικά κόστη και ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών. Ωστόσο, χωρίς πλήρη κατανόηση και κατάλληλη προετοιμασία, η ψηφιοποίηση μπορεί να αποτελέσει ρίσκο, που τα περισσότερα Ιδρύματα Μικροχρηματοδότησης (MFIs) δεν μπορούν να διαχειριστούν. Οι ομιλητές του εν λόγω panel μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες την εμπειρία τους από τη δική τους μετάβαση στην ψηφιακή εποχή σε χώρες όπως η Κροατία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, και οι ΗΠΑ.
Αυτό το εργαστήριο αποσκοπούσε στη γνωστοποίηση των κοινών «προκλήσεων» που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδότησης (MFIs), πριν και κατά τη διάρκεια της ψηφιοποίησης, καθώς και στην ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτές. Το θεματικό εργαστήριο ξεκίνησε θέτοντας μια βασική ερώτηση στο κοινό, μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας (sli.do), και παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα ζωντανά στην οθόνη. Οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να επιλέξουν πολλαπλές απαντήσεις. Από τους 50 συμμετέχοντες, 11 άτομα από διαφορετικά τμήματα του τομέα μικροπιστώσεων, συνδέθηκαν στο διαδίκτυο για να δώσουν την απάντηση τους ψηφιακά.
Σύμφωνα με το κοινό, τα κυριότερα εμπόδια είναι οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι και η έλλειψη κατανόησης του ψηφιακού οικοσυστήματος. Αναλυτικότερα, ο κ. Νεοκλής Στάμκος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να βρει τους σωστούς εμπειρογνώμονες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν με απλό τρόπο το ψηφιακό οικοσύστημα. Χωρίς πλήρη κατανόηση των επιλογών, ήταν δύσκολο να αναπτυχθεί ένα σχέδιο ψηφιοποίησης που να ταιριάζει στον οργανισμό του. Επιπρόσθετα, ο κ. Στάμκος, μετέφερε στους συμμετέχοντες, την εμπειρία του από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε μετά την ψηφιοποίηση: ήτοι, τη διαχείριση των αλλαγών με τους πελάτες του. Βρέθηκε σε θέση που έπρεπε να επιλέξει ένα εργαλείο ηλεκτρονικής μάθησης για τους πελάτες του. Τέθηκαν αρκετές εναλλακτικές επιλογές, όταν όμως αποφάσισε να επιλέξει μία τελικά, βασική προϋπόθεση ήταν η εξοικείωση των πελατών του με το εν λόγω ψηφιακό εργαλείο, γεγονός που επιτεύχθηκε μέσω προωθητικών ενεργειών marketing, και εν συνεχεία η υιοθέτηση αυτής της πρακτικής, με την χρησιμοποίηση και αξιοποίηση του διαθέσιμου πλέον σε αυτούς εργαλείο.
Ολοκληρώνοντας, τα βασικά σημεία και τα συμπεράσματα των συζητήσεων, εστιάζουν στη στρατηγική της τεχνολογία (IT Strategy), ως ένας βασικός πυλώνας της επιχειρηματικής στρατηγικής. Στην πραγματικότητα, για να είναι πιο αποτελεσματική η ψηφιοποίηση, πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την πρωταρχική επιχειρησιακή στρατηγική. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα επηρεάσει το σύνολο των λειτουργιών μίας επιχείρησης, οπότε για να ξεκινήσει κάποιος την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, θα χρειαστεί να βεβαιωθεί ότι υπάρχει αρκετή δέσμευση από πλευράς διοίκησης, προς αυτή την κατεύθυνση.
“…
• Τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδότησης (MFIs) πρέπει να έχουν μεγαλόπνοα σχέδια (think BIG). Η τεχνολογία μπορεί να προσδώσει νέον «άερα» στην επιχείρησή σας και να αλλάξει την τροχιά της. Αξιοποιήστε την ευκαιρία για να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα, να λάβετε καλύτερες αποφάσεις και τελικά να αναπτύξετε την επιχείρησή σας. Αυτό δεν σημαίνει να δρούμε χωρίς να προνοούμε, αψηφώντας τυχόν κινδύνους του περιβάλλοντος. Χρειάζεται εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ευκαιρίες που διαφαίνονται στον ορίζοντα .
• Καταστήστε την τεχνολογία μέρος της επιχειρηματικής σας στρατηγικής. Σε πολλές περιπτώσεις, το σωστό σημείο εκκίνησης δεν είναι η ανάπτυξη μιας στρατηγικής τεχνολογίας που να αντικατοπτρίζει την επιχειρηματική σας στρατηγική. Τα πιο επιτυχημένα Ιδρύματα Μικροχρηματοδότησης (MFIs) έχουν ενσωματώσει την τεχνολογία ως έναν από τους βασικότερους πυλώνες της επιχειρησιακής τους στρατηγικής.
• Επιλέξτε τον σωστό συνεργάτη. Η καλύτερη πρακτική με τοπική υποστήριξη και ένα προϊόν που λειτουργεί για εσάς βρίσκεται κάπου εκεί έξω. Ένας καλός συνεργάτης κατανοεί τις βέλτιστες πρακτικές, έχει εμπειρία στον τομέα των μικροπιστώσεων και πιστεύει πραγματικά στην επιχείρησή σας. Χωρίς τον κατάλληλο εταίρο, δημιουργούνται πρόσθετοι κίνδυνοι για τα MFIs, ενώ πολλαπλασιάζονται οι προκλήσεις της ψηφιοποίησης. Η τεχνολογία δεν αφορά μόνο την τεχνολογία.
• Ποτέ μην συμφωνείτε με κάτι που δεν καταλαβαίνετε 100%. Λάβετε γνώση από τους ειδικούς, τον πάροχο ή/και συνεργάτη σας σε θέματα τεχνολογίας ή ακόμη και τους συναδέλφους σας ή αντίστοιχα με το δικό σας Ίδρυμα … “