Άρθρο του κ. Νεοκλή Στάμκου για την κοινωνική επιχειρηματικότητα στο “startup.gr”

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας ότι ο κλασικός / συμβατικός επιχειρηματίας επιδιώκει την επίτευξη κέρδους και μόνον, χωρίς απαραίτητα να αφουγκράζεται τον παλμό ή τις ανάγκες της κοινωνίας.

 

Ο δε «κοινωνικός» επιχειρηματίας, βρίσκει δημιουργικές και βιώσιμες λύσεις σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. Ένας κοινωνικός επιχειρηματίας όμως, δεν παύει να είναι και… συμβατικός επιχειρηματίας! Εξάλλου, χωρίς κέρδη πώς θα είναι βιώσιμος;

 

Χαρακτηριστική είναι η συνέντευξη που έδωσε στο in.gr πριν από μία τετραετία περίπου, ο κοινωνικός επιχειρηματίας Blake Mycoskie, ιδρυτής της TOMS, ο οποίος μίλησε για το όραμά του, την ιδέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και τις ευκαιρίες που δίνει η κρίση σε νέους επιχειρηματίες, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων…

«Πρώτα απ’ όλα είμαι επιχειρηματίας!»
«Ολοένα και περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι ο ανταγωνισμός είναι πιο έντονος. Στο νέο επιχειρηματικό τοπίο, για να ξεχωρίσεις πρέπει να κάνεις τα πράγματα διαφορετικά και ένας τρόπος για να το καταφέρεις είναι να εντάξεις τη φιλανθρωπία στην επιχείρησή σου.»
«Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις μια εταιρεία μόνο για να βγάλεις χρήματα δεν θα είναι τόσο επιτυχημένη, όσο αν την ξεκινήσεις για να λύσεις ένα μεγάλο πρόβλημα ή αν έχεις έναν μεγαλύτερο στόχο.»

 

Επιγραμματικά, οι κοινωνικοί επιχειρηματίες εντοπίζουν αυτό που δεν λειτουργεί και λύνουν το πρόβλημα αλλάζοντας το σύστημα, εξαπλώνοντας τη λύση, αλλά και πείθοντας ολόκληρες κοινωνίες να κινηθούν προς μιαν άλλη κατεύθυνση.

 

Το ζήτημα που τίθεται λοιπόν, εστιάζει όχι τόσο στις διαφορές μεταξύ κοινωνικής και συμβατικής επιχειρηματικότητας, όσο στις ομοιότητές τους. Το «κοινωνικό πρόσωπο» μίας επιχείρησης, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μίας πολύ καλής στρατηγικής για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και αμοιβαίου οφέλους σχέσεων με πελάτες και επενδυτές, το οποίο δύναται να αξιοποιηθεί από κοινωνικούς και μη επιχειρηματίες, προκειμένου να κάνουν το όραμά τους πράξη.
Σύμφωνα και με τον Νόμο 4430/2016, ως «Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας» νοούνται, πέρα από Κοιν.Σ.Επ και Κοι.Σ.Π.Ε., …..

….το πλήρες άρθρο είναι διαθέσιμο εδώ.